jan
27

Eszem-iszom

Címkék: éve másfél eszem iszom | Szerző: Babek | 11:23 pm

Vigyázat, a bejegyzés hosszú lesz, mert a nagy Műben elakadtam és inkább úgy döntöttem, hogy blogolok... Ráadásul szerintem csak az érintetteknek lesz érdekes, szóval ugorjatok nyugodtan.

Ma beszélgettem a többi anyukákkal (persze a játszótéren) és meséltem nekik, hogy milyen tuti hely is a tapolcai wellness hotel, mert nemcsak azért bababarát, mert van egy kiságy és szevasz, hanem például van olyan reggeli és vacsora, amit Picur is szívesen eszik. Igaz, az ebéd még így is kényelmetlen, mert ugye felnőttként két svédasztal között nem igazán akarunk igazi ebédet enni, viszont a gyereket meg kellene etetni. Minket ugyan most megetettek a kedves rokonok (tényleg, egyik nagymama tapolcai születésű :-) de azért a probléma fennáll. A többi anyuka meg nézett rám nagy, csodálkozó szemekkel, hogy miért nem vittem bébiételt? Tényleg, miért nem?

Hát azért nem, mert Picur kb. nyár óta nem evett egy falat bébiételt sem, egyszerűen nyáron nem vettünk, aztán meg nem jutott eszembe, hogy lehetne. Gyorsan meg is kérdeztem a barátnőmet, hogy ennyi idősen adott-e bébiételt a gyereknek és ha igen, milyet. Ő meg nézett rám, hogy hát persze, hogy adott, sőt főleg azt evett náluk a másfél éves és vannak tök jó bébiételek a totyogós korosztálynak is. Javasolta, hogy menjek el a Müllerbe, mert ott sokkal nagyobb választék van és tényleg. Persze Picurral mentünk, aki szintén ledöbbent, de gyorsan túltette magát rajta és maximális sebességgel elkezdte telepakolni a kosarat bolognai spagettis hippel :-) Miközben néztem a választékot, eszembe jutott, hogy hány olyan napom volt, amikor nagy segítség lett volna egy üveg/tál bébikaja.. Meg persze ledöbbentem azon is, hogy mennyiféle cukros izét akarnak eladni nekünk, komolyan, ha egy éves elmúlik a gyerek, úgy érzik, hogy szabad a pálya, mehetnek a kekszek, pudingok.. ja és majdnem minden, ami nem klasszik bébiétel, édes ízesítésű, pedig Picur például szívesen eszik sósat. A gyerekeknek árult italokról meg nem is mondok semmit: a pár hónaposoknak 100% gyümölcs, aztán a többiben meg marad a 12%. Szóval résen kell lenni.

A többi anyuka egyébként azért is csodálkozva nézett, hogy akkor mit adok a gyereknek? Mondtam, hogy mindent, amit mi eszünk, de ez persze túlzás. Gyorsan el is határoztam, hogy itthon leírom mit eszik most a gyerek, hogy majd vissza tudjam nézni, ha kell vagy ha valaki esetleg valaki más szeretne tanácsot kapni. Tehát Picur menüjén a következő dolgok szerepelnek?

- mindenféle főzelék: lencse, tök, sárgaborsó, zöldbab, krumpli. Nem megy viszont a borsó (és így a vegyesfőzelék sem, kivéve, ha kevés benne a borsó), szerintem azért mert csak rágás után lesz meg a borsó íze, vagy azért mert a borsónak olyan fura héja van.

- mindenféle leves: húsleves az alap, de jöhetnek a ragulevesek (tejszínes-tárkonyos raguleves, nyami), a zöldséglevesek (karalábé, gomba), gulyás, gyümölcslevesek... igazából levesből még nem tudtunk hibázni

- a klasszikusok: krumpli husival (főleg krumplipüré kakukkfüves csirkével), rizseshús, gersli husival, bolognai spagetti, sült krumpli, sütőben sült húsok (paradicsomos-mozarellás csirke) és persze a disznótoros

- az új elemek közé tartozk a tejbegríz és a melegszendvics - az utóbbiról Picur is azt hitte, hogy nem szereti, de aztán nagy nehezen megkóstolta :-) és közölte, hogy finom! Szintén újdonság a hal, amivel már próbálkoztam párszor, de abszolút elutasította. Szerencsére sajátlevében tanácsára újra és újra megpróbáltam és láss csodát, múlt héten jóízűen megette! A paprikáskrumpli eddig szintén tiltólistán volt (gondolom, mert furán néz ki), de most, hogy végre megkóstolta, eszi

- vannak elfelejtett étkeink is, Picur például nem emlékszik arra, hogy egy éve még szerette a sütőtököt és a céklát, most mind a kettőre utálkozik, kiköpi és fintorog. Sajnos, nem eszünk elég zöldséget sem, pedig régen sok párolt brokkolit és egyebeket kapott, ezt újra meg fogom próbálni.

- nassolni is szokott, ha tehetné ropit enne és szaloncukrot, de ehelyett gyümölcsöt kap (főleg körtét), néha kekszet, müzliszeletet és kölesgolyót. Ja, meg amit zsákmányol, ma például kukoricapelyhet kapott valakitől...

- egyik nagy kedvence a kis joghurtital, mindig ezzel indul a nap. A másik nagy kedvenc pedig a szalámi, így a reggeli szalámis-kifli (sajttal és paradicsommal) a sztenderd kajánk, bár ezt sem eszi meg mindig, egyszerűen nem szeret reggelizni :-(

- és van egy-két tervbe vett étel is, Picur nem evett például még apja világszám lasagne-jából, illetve kimaradt eddig a fasírt is, nem is tudom miért.

Ja, és persze kap tápszert is, ezt nem tudom meddig kell etetni a gyerekkel, Picur mondjuk már nagyon hozzászokott az esti cumizáshoz... Nálatok meddig ivott tápszert a gyerek? És mit eszik? Ha van ötletetek, azt várjuk szeretettel, mert mondom, Picur szereti a változatosságot.

A bejegyzés trackback címe:

https://babek.blog.hu/api/trackback/id/tr283908350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manka. 2012.02.02. 11:35:10

Én erre a listára majd egyszer mindenképpen igényt tartok:))

manka. 2012.02.02. 11:36:46

Jajj és találtam egy új kajás blogot, hátha még nem ismered és tetszeni fog:

annies-eats.com/category/baby-food/

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2012.02.08. 15:53:55

Jaja, de amikor kamasz korában a legdrágább hal- és kagylóételt választja ki az étteremben, lehet hogy megbánod! :)

Babek 2012.02.08. 21:04:08

@"saját levében": amíg nem kér sushit reggelire ;-)
süti beállítások módosítása